Składniki na 8 sztuk:
Ciasto :
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody
- 12 łyżek mąki
Farsz:
- 400g ziemniaków
- 200g tłustego twarogu
- jajko
- 3 cebule
- bułka tarta
- 150g wędzonego boczku
- łyżka Vegety
- Pieprz
Ze składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki, ostudzić. Przyrządzić farsz: obrane ziemniaki ugotować z dodatkiem Vegety. Odcedzić, przestudzić. Posiekać cebulę, podsmażyć z pokrojonym boczkiem. Ziemniaki zmielić z twarogiem. Wymieszać z cebulą. Farsz doprawić i wymieszać. Smarować nim naleśniki. Zwijać w chusteczkę. Powstałe krokiety zacząć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz