Placek po węgiersku

 Składniki na 2 porcje:

  • 2duże ziemniaki 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 cebula 
  • olej 
  • 1 jajko 
  • Vegeta 
Sos:

  • 100 g wieprzowiny 
  • ziele angielskie 
  • 2 korniszony 
  • liść laurowy 
  • łyżka mąki i koncentratu pomidorowego 
  • cebula 
  • ⅓ szklanki śmietany 
  • ½ szklanki rosołu
  • papryka 
Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko i mąkę. Przyprawić, wymieszać. Usmażyć placki. Mięso cebulę pokroić w kostkę, zrumienić. Dodać koncentrat, rosół i przyprawy. Dusić 20 min. Dołożyć pokrojone korniszony. Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Przyprawić. Usmażony placek polać sosem, przykryć drugim plackiem.

Komentarze